9 Şubat 2013 Cumartesi

Şimdi antik çağda olmak vardı



Bazen eski zamanlarda antik çağlarda yaşadığımı düşünürüm. Hayatın zor ama daha basit olduğu dönemleri... O zamanlarda çocuklar dahil olmak üzere herkes şarap ve bira içermiş...

 
Tabi ki bunlar o zaman yoktu, daha ilkel araçlarla...
 
Bu sanılanın aksine toplumsal bir çöküntüye işaret etmiyodu. Aslına bakılırsa bulaşıcı hastalıklar  yüzünden su içmek pek güvenilir değildi ve şarap susuzluğu gidermek için iyi bir alternatif olarak kabul edilirdi.

 
 
Gözlerimizi kapatıp o zamanlarda bir handa şarap içtiğimizi düşünelim...
 
 
Büyük ihtimalle ilk yudumda yüzümüzün şekli değişirdi :S
Nasıl mı? Bu şey günümüz şaraplarına göre çok daha düşük oranda alkol içeriyor ve elma sirkesi gibi bir tadı var.  Hadi ama bu ne biçim bir şey!
 
 
 
Dahası Yunanlılara göre şarabı sek olarak içmek barbarca kabul edilirdi!
 
Bu yüzden şarap farklı oranlarda su karıştırıyorlardı. Nezaket kuralları bir kaba önce su konmasını, şarabın sonra eklenmesini gerektiriyor. Gösteriyorlar biz de yapıyoruz işte...
 
 
 
 
İki ölçü şaraba beş ölçü su katmak olağan, bir ölçü şaraba dört ölçü su zayıf, yarı-yarıya karma ise fazlasıyla güçlü sayılırmış (Yunanistan’da bu gün bile gündelik söylemde şarap için kullanılan sözcük Krasi, “karışım” anlamı taşımaktadır).
 
Yemekle birlikte alınan şarap içilmeye başlamadan önce tanrılara, özellikle de Dionysus’a dua edilir, sonra şarap kasesinden birkaç damla yere dökülerek tanrının adı anılır ve ardından içilirdi.
 
 
 
Biraz daha sorarsak daha lezzetli bir şeyler de tadabiliriz çünkü Yunanlılar şarabı bitkilerle ve baharatlarla tatlandırmayı da keşfettiler.
 
Sonra bal ile ve kuru üzümle hazırlanan tatlı şarapları daha çok beğeniriz bence (Antik çağda tatlı şarap tercih edilirmiş, tatlandırma için bal veya deniz suyu eklenirmiş. Hatta bunların yanı sıra şaraba kireç, mermer tozu ve çeşitli baharatlar da katılmaktaydı).
 
 
Keyifli öğrenmeler hepimize :)



 
 
 
 
 
 
 
Kaynaklar:

-Her yönüyle şarap, Barbara Nowak-Beverly Wichman, 2009
- Antik çağ'da Karia bölgesinde Dionysos kültü ve şarap üretimi, Cennet Pişkin, Yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi
-http://bagvesarap.org/





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara da Bul :)

Her hakkı saklıdır!!!

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81. Maddesi gereği bu blogdaki eserlerin tamamının telif hakları yazara aittir. Herhangi bir şekilde "alıntı olduğu ve hangi yazara ait olduğu" belirtilmeden ve yazarın blogundan link vermeden kullanmak suçtur.